GP og Kari

GP og Kari
Her er Kari og GP på en annen tur

tirsdag 27. mars 2012

Dag 8 - 24. Mars

Vi hadde bestemt oss for å tørne ut tidlig idag, så kl. 06:00 var vi ute på golvet for å sjekke vær og føre. Litt skuffelse da vi så at det snødde lett, men til vår store overraskelse hadd en scooter(!) passert trappa vår i løpet av natta eller kvelden! Det betydde at vi hadde en god sjanse for litt hjelp på turen som var planlagt til Staddajåkka, bare 8 km fra gransen til Norge.

Scootersporet gikk litt for mye østover,men hver gang det svingte sørover jublet vi og fortsatte. Etter å ha fulgt beltedyrsporet i 5 km, og det gikk veldig radig, kom vi jo ikke hvor vi ønsket-. Så var det å begynne å brøyte! Det gikk ganske bra, men vi var tilbake i "gaupterrenget" av samme kaliber som  dagen før, og det var et utall av bakker opp og ned! Vi hadde ikke vært nøye nok med bruk av GPS og kart/kompass og etter hvert ble sikten svært dårlig med veldig flatt lys. Vi holdt på å gå utover noen skrenter et par plasser, men vi fikk reddet oss ned på en innsjø der det var betydelig flatere terreng.

Været ble verre og verre, nå var sikten nede i 100m og det snødde tett. Ved 13-tiden passerte vi ovenfor Stalaluokta hyttene. Nå var det på tide med den  gode blåbærsoppan og ei brødskive som etterhvert har representanter fra flere av verdens riker: planteriket, dyreriket mens soppriket vel også begynner å gjøre seg gjeldende. Rasten foregikk i tett snødrev - det kan naturligvis være formildende at det var så mildt at snøen straks smeltet på oss. Rasten ble derfor ikke av de lengste.

Derfra skulle det meste gå galt med orienteringen i noen timer. Været var like dårlig med bare et par hundre meter sikt, og desverre ble GPSen oversett også nå! Kartet og kompasset blir bare grov veiledning i slikt vær. Vi havnet for langt øst og rotet oss opp i feil dal (!), og var i villrede om hvor vi hadde havnet. Da ble endelig GPSen tatt i bruk. Den ble ikke brukt tidligere fordi vi ikke hadde svenske kart lagt inn, men jeg hadde lagt inn sporet vi skulle gå fra et kart, og det hjalp oss å orienter tilbake til leden ca. kl 16.

Heldigvis fant vi et dagsgammelt scooterspor som vi så vidt enset i terrenget, og via dette sporet satte vi farten opp for å nå Staddejåkka før det ble mørkt. Kl. 18 var vi i hus, sikkelig utslitt etter å ha gått 3 mil i følge sporloggen på GPSen, og mesteparten av dette var brøyting i nysnøen. Mann og pulk blir ikke alltid venner. Ole tok snøbad idag også, den mannen er ikke helt god og er nok mer skitten enn vanlig!

Staddejåkka ligger på 700 moh og er helt lik hyttene i Loddejåkka og Arasluokta. En flott fjellhytte med glimrende tørkemulighet og gode senger!
Hadde vi gått riktig hadde dagens etappe vært 22 km!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar