GP og Kari

GP og Kari
Her er Kari og GP på en annen tur

fredag 30. mars 2012

Dag 13 - 29. Mars

Vi "coolern" i 10 min. til sa Ole i halv sju tida på morran - resultatet ble at vi sovna av te klokka halv ni! Det var nok finnbiffen som hadde gjort oss late. Men dette er ikke noen stresstur, så vi mistet ikke fatningen fordi om vi våkner en time ellet to for seint.

Ute var været ganske OK, solgløtt og lite vind, men litt i meste laget med nysnø. Vi valgte å gå med feller fordi temperaturen var rundt null, og det kunne fort bli bløtere. Startet med å følge et par dager gammelt scooterspor opp til Balvatnet, et stort regulert vann som vi måptte krysse. Begynner å ha krysset en del store vann etter hvert, så Balvatnets 7 km var slettes ingen rekord.

Tok en god rast i sola rett nedenfor Balvasshytta etter at vi hadde kryssa vatnet. Etter pausen var det å gi seg ikast med Skaitidalen, og da kommer vi også inn i Junkerdalen Nasjonalpark. Skaitidalen er ca. 2 mil lang og har imponerende fjell på begge sider. Problemet var snødybden som oppover i Skaitidalen økte til 15 - 20 cm. Det gikk trått oppover og vi begynte å innse at dagens ambisiøse mål, Trygvebu begynte å bli urealistisk. Heldigvis er det en hytte midt mellom, Argaladbu, som vi kunne bruke hvis ivi ikke nådde Trygvebu.

Ole hadde klabbeproblemer på fellene, og han gikk etterhvert på murstein. Det hadde blitt noe kaldere så Ole foreslo at vi skulle kutte ut fellene. Smurte med blå ekstra og litt fiolett, og det gikk mye bedre enn med fellene. Likevel ble det nokså sent før vi nådde Argaladbu, som var ei koselig lita tømmerkoie med plass til 4 personer. Den går for å være Nord-Norges koseligste turistforeningshytte! Bua ble iallefall varm, Jøtuln i hjørnet gjorde jobben i løpet av kort tid. Etterpå ble det enda en Finnbiffmiddag med potetmos, før vi rolig kunne bikke oss ned på briskene, dra soveposen oppunder haka og gli inn i drømmeland - hvilket herlig liv! Dagens etappe var 20 km, med nesten 10 km dypsnøbrøyting. Når skal vi få skareføre?

Sammen med tilliggende fjellområder i Norge og Sverige er Junkerdal nasjonalpark et av Nordens største gjenværende villmarksområder. Parken har et totalt areal: 682 km2 og ble opprettet: 09.01.2004. Nasjonalparken ligger mellom Sulitjelma i nord og Junkerdal i sør. Hele området er preget av et svært variert landskap som ble formet under istiden for 10.000 år siden. Nord i nasjonalparken finner du et småkupert viddelandskap med mange små og store vatn. I de vestlige områda er fjellandskapet tilbaketrukket med flere mindre dalfører der vannet renner i retning Saltdal eller mot fjorden. I sør har landskapet et betydelig innlandspreg, med langstrakte u-daler mellom høyreiste fjellmassiv. De sentrale områda er vide og åpne med det store Balvatnet i midten. Solvågtind er høyreist, markert og majestetisk og er det mest karakteristiske fjellet i området.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar