GP og Kari

GP og Kari
Her er Kari og GP på en annen tur

tirsdag 27. mars 2012

Dag 5 - 21. Mars

I dag var vi lat, og det skulle vi få betale for i løpet av dagen! På en slik tur blir man veldig glad for å komme til en fjellstasjon som har, dusj, vannklossett, butikk med øl, og mobildekning. Derfor lå vi utpå litt, i tillegg måtte bloggingen vedlikeholdes, og provintering for turen videre måtte ordnes.

Klokka var blitt halv ett før vi la ut fra Ritsem og la turen over Akkajaure, en gedigen innsjø, rett nednfor Fjellstasjonen, som vi måtte krysse. Det var faktisk 11 km over sjøen og vi gjorde den unna på 2 1/2 time. Været var desverre litt dårlig med lett snøfall og lave skyer, så vi fikk ikke sett de imponerende Akkamassivet på nært hold. Heldigvis fikk vi se det godt igår. Akkastugorna ligger der man kommer "i land" og der ble det en times lunch.

Kl. 4 dro vi videre og fikk beskjed om at det var 12 km til Kutejaure stugan, i ganske lett terreng. Det hadde gått andre der idag, men det hadde begynnt å blåse litt så sporene ble utydelige etter hvert. Etter 12 km var vi bare kommet til Kutejaure innsjøen, og hytta lå helt i andre enden. Sjøen var 4 km lang  og kl. passerte 7 før vi var kommet over sjøen, og mørket kom. Ved enden av vannet skulle det være merket opp til hytta, men den fant ikke vi i mørket. Vi vasset oppover langs elva i dyp snø, vi visste nemlig at hytta var nær elva. Etter nesten en time var vi i ferd med å gi opp, og tenkte at skulle det bli teltnatt i kveld ja, da så vi et svakt lys høyt opp på en kolle. Der var altså hytta, men å komme seg opp dit i dypsnøen med en 45 kg tung pulk var en kraftprøve! Jeg måtte ta meg ned og hjelpe "Ole pulk" for pulken hans hadde naturligvis veltet et par ganger igjen.
Klokka halv 9 om kvelden var vi i hus og kunne endelig lage middag, og så ble det rett i bingen etterpå!

Dag 5 ble faktisk 30 km i følge GPS målingen, og i stort sett flatt terreng.

Ritsem ligger like ved den andre nasjonalparken vi har vært innom. Stora Sjöfallet er en nasjonalpark i Gällivare kommune i Lappland i Sverige. Den ble opprettet i 1909. Den grenser mot Sarek nasjonalpark i vest og i øst mot naturreservatet Sjaunja. Den regulerte sjøen Akkajaure strekker seg gjennom det meste av området. Fossen Stora Sjöfallet, som en gang ble ansett som en av de flotteste i Europa, men som i dag bare unntaksvis har stor vannføring, ligger i nærheten av Vietas nedenfor Akkajaures utløp i sør. Fossen var hovedgrunnen til at området ble avsatt som nasjonalpark i 1909. I sammenheng med byggingen av Suorvadammen ble det anlagt en vei som strekker seg gjennom store deler av nasjonalparken. Det er også inngrep som grusbanker, kraftledninger og et vindkraftverk ved Suorvadammen. På grunn av disse og andre inngrep har det blitt stilt spørsmål ved statusen som nasjonalpark, selv om de mest berørte områdene i parkens sentrale del ikke lenger inngår i nasjonalparken. I vest ligger det store Akkamassivet og i nord den lange fjellkjeden Kallaktjåkko som grenser mot Teusadalen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar