GP og Kari

GP og Kari
Her er Kari og GP på en annen tur

tirsdag 27. mars 2012

Dag 7 - 23. Mars

Våknet i 7 tiden og ble vitne til et flott  syn utenfor kjøkkenvinduet. Et 20-talls ryper satt høyt oppe i bjørketrærne og "beitet", bare 10 m fra hytte veggen.De hadde tydeligvis en masse å snakke om etter en lang vinter, for skravla gikk sammenhengende mens de langet i seg bjørkeknopper. Slike syn bekrefter at turen er vellykket  - har sett minst 500 ryper hittil på turen.

Morgenrutinen med havregrøt, kaffe, smøring av et par matpakker og hektisk snøring av beksømssko for å rekke dass,  begynner å bli rutine, og ved halv ti tiden dro vi videre fra Loddejåkka. Dagen så ut til å bli perfekt med sol og vindstille, men det skulle ikke vedvare!

Starten på dagens etappe var beinhard, det var 250 høydemeter på 2,5 km, men det gikk egentlig ganske greit fordi det var god glid i snøen slik at pulken gled godt.
Over toppen hadde jeg gledet meg til en lang nedkjøring på 3 km, men ble snytt for den pga nysnø og etterhvert dårligere sikt. Planen idag var å gå til samebyen Stalaluokta, der det er tilsvarende hytter som i Loddejåkka, og vi skulle gå en litt annen vei en den vanlige turistleden for å unngå så store høydeforskjeller på siste del av dagens rute.
Etter dagens første rast begynte det å snø, og når vi startet igjen merket vi at nysnøen var som sandpapir å dra pulken gjennom. i tillegg ble det dyper snø og det ble etter hvert klart at vi ikke ville nå Stalaluokta idag. Da var det å iverksette plan B som var å gå ned til sambyen Arasluokta der det også er hytter til leie. Etter å tatt oss gjennom et "gaupterreng" som lignet månelandskap kom vi ganske slitne og veldig svette ned til hytten ved 6 tiden om kvelden.En kort formiddsgstur i solskinnet blei til blodbrøyting i sandpapirsnø.

Det var godt at vi var gode og svette, og dette blei raskt endra med et ganske umiddelbart så "friskt" snøbad på oss begge to. Det var jaggu friskt i nysnøen, og la oss håpe at bilder fra dette ikke kommer offentligheten for øye! De hvite viddene fikk en skjønnhetsflekk".

Arasluokta ligger ved den store innsjøen Virihaure i Padjelata nasjonalpark.
Padjelanta nasjonalpark er de vide høyslettenes og store sjøers fjellandskap. Parken ble anlagt i 1962 og har et areal på 198 400 hektar, Sveriges største. Den ligger mellom riksgränsen mot Norge og Sareks nasjonalpark i Jokkmokks kommun, Norrbottens län. Parken er hovedsakelig et høyfjellsplatå rundt sjøene Vastenjaure og Virihaure. Om sommeren driver samene reindrift ved Staloluokta og Arasluokta.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar